Erste: Necesarul de finanţare este evaluat la 9,8% din PIB, uşor sub nivelul din 2013
Reducerea rezervelor minime obligatorii va susţine cererea internă pentru titlurile de stat. Tendinţa generală în sensul unor randamente mai mari va persista
Necesarul de finanţare al României va scădea uşor în 2014, la 9,8% din PIB, iar reducerea rezervelor minime obligatorii ar trebui să susţină cererea internă pentru titlurile de stat, potrivit unei analize Erste privind piaţa obligaţiunilor din Europa Centrală şi de Est în 2014.
Necesarul brut de finanţare al României pentru anul viitor este evaluat la 65 mld. lei sau 9,8% din PIB, uşor sub nivelul de 70 mld. lei (11,2% din PIB) din 2013. "Ca urmare a strategiei Ministerului de Finanţe de prelungire a scadenţelor emisiunilor de obligaţiuni în monedă locală de pe piaţa internă şi de control al costurilor împrumuturilor, datoria guvernamentală este în prezent distribuită mai echilibrat pentru următorii ani", explică analiştii Erste.
Şi baza de investitori s-a extins în 2013, iar nerezidenţii deţineau în toamna acestui an 22% din obligaţiunile şi titlurile emise în lei, în creştere de la nivelul de 6%, în urmă cu un an.
Reducerea dobânzii-cheie nu este exclusă
Luând în considerare inflaţia încă scăzută, analiştii Erste estimează o rată a dobânzii de politică monetară constantă, de 4% în 2014, şi o reducere a rezervelor minime pentru lei la 12% la începutul anului viitor, ceea ce ar trebui să elibereze 4 mld. lei pe piaţă. "Acest lucru va influenţa în principal randamentele pentru maturităţi pe termen scurt, în timp ce scadenţele pe termen lung vor fi afectate de evenimente externe, precum reducerea programului Fed de cumpărări de active, şi de evoluţia contextului politic intern", conform sursei citate.
Analiza mai arată că o nouă reducere a dobânzii de politică monetară