„Aveţi dreptul de a păstra tăcerea.“ Aceste cuvinte au rămas întipărite în mintea celor care urmăresc cu plăcere filme poliţiste. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a luat măsuri pentru ca acest drept să treacă din planul conceptual abstract binecunoscut în filmele hollywoodiene în planul concret al integrării în legislaţia Uniunii Europene.
La data de 27 noiembrie, Comisia Europeană a prezentat un pachet de propuneri menite să continue procesul de asigurare a faptului că legislaţia europeană garantează cele mai înalte stan-darde în domeniul drepturilor, în ceea ce priveşte echitatea procedurilor în materie penală, pentru toţi cetăţenii de pe întreg teritoriul Europei.
În fiecare an în Uniunea Europeană se desfăşoară peste 9 milioane de proceduri în materie penală. În pofida jurisprudenţei existente a Curţii Europene a Drepturilor Omului privind dreptul la un proces echitabil, în mod mult prea frecvent protecţia de care beneficiază în practică persoanele puse sub acuzare în întreaga Europă este în continuare insuficientă. În perioada 2007-2012, Curtea de la Strasbourg a condamnat 11 state membre ale UE (Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Grecia, Ţările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Spania) pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie. Având în vedere faptul că numai un procent foarte mic de cauze ajung la Curtea de la Strasbourg, cifrele sunt îngrijorătoare.
Consolidarea dreptului la un proces echitabil în întreaga Europă nu este un lux. Este o necesitate absolută. Nu putem accepta ca fie chiar şi o singură persoană nevinovată să fie închisă pe nedrept. Avem datoria şi obligaţia de a face tot ce ne stă în putinţă pentru a împiedica producerea unor erori judiciare. Am auzit cu toţii relatările înspăimântătoare ale persoanelor care au fost condamnate pe nedrept sau în mod abuziv. Acum putem să facem ceva în această privinţă.
Pre