Trei localităţi din Constanţa sunt, începând din această săptămână, staţiuni balneare şi balneoclimatice. În şedinţa de Guvern de miercuri a fost aprobată Hotărârea cu numărul 37. Prin acest act normativ, care va fi publicat în Monitorul Oficial, a fost acordat statutul de staţiune balneară şi balneoclimatică pentru unele localităţi şi areale care dispun de factori naturali de cură. Este vorba despre mai multe localităţi din ţară, printre care şi trei din judeţul Constanţa: Eforie, Mangalia şi Năvodari. Printre celelalte se numără Băile Felix, Călimăneşti-Căciulata, Vatra Dornei, Slănic Moldova, Sângeorz Băi, Băile Tuşnad, Sovata, Slănic-Prahova şi Ocna Sibiului.
Ce înseamnă acest lucru pentru localităţile respective? Primarul din Eforie, Ovidiu Brăiloiu, spune că este vorba despre o recunoaştere a unui lucru care se ştie de zeci de ani: Eforie este o staţiune balneară unde mulţi turişti vin pentru tratament. Decizia Guvernului poate aduce şi mai mulţi turişti în staţiune. ”Sperăm ca locurile alocate anual pentru biletele de tratament prin casa de sănătate să fie mai multe. De asemenea, sperăm să atragem turişti de pe piaţa externă. Ne-am înscris deja la mai multe târguri de specialitate peste hotare. Acum, că suntem atestaţi, le putem spune partenerilor că îndeplinim condiţiile necesare, că avem pedigree”, a spus acesta. Un alt avantaj punctat de primar este posibilitatea de a atrage fonduri europene.
Acelaşi lucru îl spune şi Doru Colgiu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mangalia. ”Putem atrage investiţii, sunt fonduri care se duc spre această titulatură”, spune el. La fel ca Eforie, şi în Mangalia se face turism balnear de ani de zile. Sanatoriul de aici oferă tratamente cu nămol de Techirghiol, piscine cu apă sărată, diverse tipuri de masaj subacval şi se laudă cu apele sale minerale sufuroase, clorurate, bicarbonate, sodice mezotermale, cu temper