* "O să le facem o surpriză băncilor anul viitor şi o să reducem rezervele minime obligatorii"
Instituţiile de credit din ţara noastră au rămas în urmă din punct de vedere al modului în care derulează afaceri bancare, consideră guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. Domnia sa a declarat: "Băncile au dreptate atunci când spun că nu li se prezintă proiecte bancabile. Dar se pune întrebarea: Este doar treaba companiilor să genereze aceste proiecte? Nu ar trebui să se implice şi ele (n.r. băncile) în educarea antreprenorilor, pentru ca aceştia să poată să realizeze proiecte atractive? Băncile din România au rămas în urmă în privinţa manierei de a face banking. Şi aceasta pentru că, în perioada 2007 - 2012, au angajat tineri pe care i-au pregătit să devină doar vânzători de credite. Băncile au nevoie să educe persoane pentru ca acestea să poată să citească bilanţurile firmelor, să regândească politica privitoare la colateralul pe care îl solicită, să trimită către BNR propuneri fundamentate de modificare a acestor politici".
Reprezentanţii companiilor cu care şeful Băncii Centrale a purtat discuţii i-au declarat domniei sale că se simt exploataţi de bănci, din cauză că acestea refuză să le ofere credite în absenţa garanţiilor, dar că, în schimb, le solicită un număr mare de documente, un comportament care arată prudenţa actuală a sistemului bancar, în opinia lui Mugur Isărescu.
"Este nevoie de redarea încrederii între sistemul financiar şi economia reală", a subliniat guvernatorul BNR, care l-a parafrazat pe Marin Preda, declarând: "Dacă încredere nu e, nimic nu e".
A considera că pentru realizarea de investiţii este suficient doar să avem bani reprezintă "o mare iluzie", alte elemente necesare fiind reprezentate de un management performant şi de bună organizare a muncii, este de părere Mugur Isărescu." Eu nu am văzut până