August 2013, mass-media românească l-a scos din anonimatul ultimilor treizeci de ani pe Alexandru Vişinescu, fost comandant al penitenciarului de la Râmnicu Sărat între 1956 şi 1963. În perioada mandatului său, în acest loc de detenţie a fost închisă, conform jargonului epocii, „elita contrarevoluţionară” ce mai supravieţuia în acei ani. Printre aceştia se numără Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, foşti miniştri din guvernarea Ion Antonescu, precum şi foşi lideri comunişti cum ar fi Vasile Luca, Iacob Alexandru şi generalul comunist Ion Eremia. Izolarea celulară a deţinuţilor, bătăile zilnice, lipsa asistenţei medicale şi înfometarea sistematică a condamnaţilor au fost constantele regimului de detenţie de la Râmnicu Sărat. Peste acesta a patronat cu o stricteţe tipică unui „bun executant al ordinelor” actualul colonel în rezervă Alexandru Vişinescu.
Instantaneele surprinse de camerele de filmat au relevat imaginea unui „bătrânel” de 88 de ani ce lovea cu pumnul şi profera înjurături ca în tinereţe. Un simplu exerciţiu de imaginaţie ne-ar putea duce cu gândul la ceea ce era capabil să facă în deplinătatea puterilor actualul „bătrânel simpatic”, dacă şi acum la venerabila sa etate reflexele sale violente sunt încă active. În urmă cu şaizeci de ani, loviturile şi înjurăturile sale cădeau peste deţinuţii de la Râmnicu Sărat.
Biografia lui va fi reconstituită în acest studiu, pornind de la documentele şi sursele existente, printre care şi dosarul său de cadre, recent descoperit. Acesta nu conţine informaţii despre persecuţiile şi torturile la care îi supunea de „duşmanii poporului” de la Râmnicu Sărat. Dosarul corectează însă câteva dintre informațiile existente despre traiectul său profesional, cum ar fi spre exemplu că el a făcut parte din echipa de execuţie a mareşalului Ion Antonescu. Din numeroasele referate de cadre şi chestionare existente în