În ciuda faptului că respectul pentru profesia medicală a scăzut simţitor în ultima perioadă, peste 50% dintre părinţii din România şi-ar îndruma copiii către o facultate de medicină sau una de farmacie. Aceasta este concluzia unui studiu recent, care relevă percepţia publicului general referitoare la profesia de medic şi cea de farmacist, precum şi perspectiva tinerilor studenţi care studiază aceste domenii.
Potrivit cercetării, publicul general consideră că medicii şi farmaciştii sunt deopotrivă avantajaţi din punctul de vedere al poziţionării sociale şi al posibilităţii de a avea realizări profesionale în ţară. Astfel, 38% dintre adulţii din România sunt de părere că profesia de medic este cea mai respectată în ţara noastră, pe locurile imediat următoare fiind menţionate cele de cadru didactic, preot şi politician.
În ceea ce priveşte respectul faţă de profesiile pe care le vor practica, studenţii la Facultăţile de Medicină şi de Farmacie consideră că acestea sunt mai degrabă apreciate de către colegii practicieni şi de către populaţia în vârstă, în vreme ce tinerii colegi de generaţie ar aprecia mai puţin cele două profesii.
Medicii nu alocă suficient timp pacienţilor
Totuşi, persoanele care au răspuns la întrebări consideră că medicii nu alocă suficient timp comunicării cu pacienţii. Prin urmare, peste 35% din populaţie e de părere că doctorii nu sunt disponibili pentru a răspunde solicitărilor făcute de pacienţi.
„Profesia de medic este una dintre cele mai frumoase, dacă desigur o alegi pentru că ţi-o doreşti! A fi medic este un angajament profesional şi personal în egală măsură, dar în primul rând este un element vocaţional. Lucrurile făcute cu pasiune ies întotdeauna foarte bine, tocmai de aceea avem nevoie de tineri care să înţeleagă că în medicină şi, în mod deosebit, în medicina de familie, sunt foa