Duminică, Irlanda încheie programul de asistenţă EU/FMI oferit pe o perioadă de trei ani, economia noastră este în creştere, am stabilizat finanţele publice, iar şomajul este în scădere, afirmă Eamon Gilmore, vicepremier şi ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului din Irlanda.
Strategia noastră funcţionează în Irlanda, iar populaţia noastră se întoarce la muncă.
Suntem prima ţară din zona euro care încheie un astfel de program, iar acesta este un moment important nu doar pentru Irlanda, ci şi pentru Europa.
Această criză a reprezentat un test pentru guvernele naţionale, pentru solidaritatea europeană şi pentru proiectul european în sine. Ziua de duminică demonstrează că, în timp ce Europa trebuie să găsească răspunsuri pentru criticii săi, şi ei, la rândul lor, trebuie să recunoască semnele reale şi substanţiale de progres cu greu câştigate de popoarele noastre.
Decizia Irlandei de a încheia programul fără a apela la o nouă linie de creditare preventivă este posibilă datorită realizărilor noastre. Ne-am redobândit competitivitatea printr-o creştere mai lentă a costurilor şi a preţurilor faţă de partenerii noştri de comerţ. Guvernul a făcut o rectificare bugetară echivalentă cu 18% din PIB şi a introdus reforme structurale semnificative. Am recâştigat încrederea investitorilor internaţionali. Avem deja la dispoziţie fonduri care să acopere toate nevoile noastre de finanţare pentru anul 2014. Începând cu anul viitor, vom avea un surplus bugetar primar, ceea ce înseamnă că acumulăm venituri mai mari decât toate cheltuielile noastre, excluzând dobânda.
Dar, înainte de toate acestea, pentru mine succesul se măsoară în locuri de muncă. Trecerea de la o situaţie în care se pierdeau 1.600 de locuri de muncă săptămânal în timpul crizei la crearea a 1.200 de slujbe astăzi. Cu toate că şomajul rămâne inacceptabil de ridicat (12,5%), acesta a scăz