Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că România mai trebuie să aștepte 10 ani pentru putea adopta moneda euro.
Motivele pe care Mugur Isărescu le-a expus în favoarea prognozei sale sunt legate de nivelul PIB/cap de locuitor, indicator care ar trebui să ajungă cel puțin la 60% din media din Uniunea Europeană. Calculul făcut are la bază o creștere medie a PIB de 2% pe an.
Celelalte condiții secundare, precum continuarea procesului de privatizare/restructurare a companiilor de stat, creşterea flexibilităţii pieţei muncii şi a gradului de ocupare, finalizarea liberalizării preţurilor administrate, sunt și ele necesare.
Mugur Isărescu crede că este nevoie de o perioadă de acalmie politică pentru adoptarea monedei euro, iar această condiție ar putea fi regăsită în perioada 2021 – 2023, potrivit lui Isărescu, o perioadă în care nu s-ar desfășura alegeri.
Cu toate acestea, guvernatorul Băncii Naționale este de părere că România a făcut progrese în ceeace privește îndeplinirea criteriilor de convergență, cele impuse de UE pentru adoptarea monedei europene. Ultimele două criterii, rata inflației și ratele dobânzilor pe termen lung urmează să fie îndeplinite anul viitor. “Doar rata inflaţiei şi ratele dobânzilor pe termen lung depăşesc încă valorile de referinţă ale criteriilor de la Maastricht, însă cele mai recente proiecţii sugerează îndeplinirea acestora în cursul anului 2014.”
În ciuda opiniilor guvernatorului și criteriilor de convergență, România este singura țară din Uniunea Europeană care nu are ca monedă oficială euro, dar care utilizează moneda europeană atât la nivelul actelor oficiale ale statului, cât și în economia privată, unde salariile și prețurile au repere fixate în euro.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că România mai trebuie să aștepte 10 ani pentru putea adopta moneda euro.
Motivele pe care Mugur