Parlamentul roman a votat, marti, pentru scutirea politicienilor si avocatilor de urmarire in cazul infractiunilor de coruptie, o lege ce incalca intelegerile cu Uniunea Europeana.
Amendamentele, votate fara dezbatere parlamentara, prevad ca presedintele tarii, senatorii, deputatii si avocatii nu mai sunt considerati "functionari publici", scrie EUObserver.
Asta inseamna, continua publicatia citata, ca nu mai pot fi facuti responsabili pentru abuz in functie, luare de mita, conflicte de interesi si alte infractiunid e coruptie. Cei care au fost condamnati pot fi liberi daca legea intra in vigoare.
Cum multi ministri sunt parlamentari si avocati, noua imunitate se extinde si la membrii Guvernului. Primarii si oficialii locali sunt si ei scutiti de conflictele de interese.
Presedintele roman, Traian Basescu, care inca nu a semnat legea, a promis, marti, sa o trimita inapoi Parlamentului. Insa este o masura ce poate fi luata o singura data, si Parlamentul nu este obligat sa ia in considerare obiectiile sale.
"Le multumesc pentru ca s-au gandit la mine dar nu am nevoie", a replicat Basescu, dupa ce parlamentarii au oferit imunitate si presedintelui. "Aceasta schimbare inseamna un regres de 10 ani", a continuat presedintele.
Potrivit DNA, 28 de membri ai Parlamentului Romaniei au fost condamnati sau sunt judecati pentru coruptie. In plus, pste 100 de primari si viceprimari sunt judecati pentru acordarea de contracte de stat familiei si prietenilor, sau abuzuri similare.
"Aceasta schimbare legislativa pune legea romana in contradictie cu acordurile internationale ratificate de Romania in 2002 si 2004, Conventia Penala privind Coruptia, a Consiliului Europei, si Conventia privind Coruptia, a Natiunilor Unite", a aratat DNA.
Ambele conventii internationale cer statel