Ambasadorul rus la Bucureşti, Oleg Malghinov, şi-a exprimat speranţa, joi, la o lansare de carte despre prizonierii români din URSS, că istoria comună va acţiona în vederea îmbunătăţirii relaţiilor dintre România şi Rusia, informeaza Mediafax.
Ministerul de Externe a găzduit, joi, lansarea volumului "Prizonieri de război români în Uniunea Sovietică. Documente 1941-1956", ocazie cu care ambasadorul Oleg Malghinov a remarcat "atitudinea atentă" a Bucureştiului faţă de problemele complexe ale istoriei comune "care este destul de lungă".
Diplomatul rus a reamintit că România a luptat, inţial, alături de forţele fasciste, dar a făcut "o schimbare radicală" 1944, când s-a alăturat URSS, eveniment care a salvat vieţile a mii de soldaţi români şi sovietici. Totodată, el a reamintit că fostul rege al României este unul dintre puţinii străini decoraţi cu cea mai importantă distincţie sovietică, Ordinul Victoria.
"Istoria e foarte dificilă, trebuie să fim obiectivi, şi azi, aici, există o atitudine foarte atentă faţă de aceste chestiuni şi cred că asta ne va ajuta să facem progrese în dezvoltarea relaţiilor noastre (...) Istoria lucrează diferit. Poate lucra în beneficiul relaţiilor bilaterale, poate acţiona împotriva acestora. Sper că împreună vom încerca să abordăm chestiunile istorice în aşa fel încât acestea să lucreze la îmbunătăţirea relaţiilor noastre", a mai spus Oleg Malghinov.
La rândul său, ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat că acesta este "primul volum care include documente de arhivă pentru un moment istoric extrem de important, extrem de sensibil pentru România, pentru trecutul nostru istoric, un moment care a fost posibil prin foarte multă muncă şi printr-o cooperare româno-rusă", pe care vrea să o salute.
Corlăţean a subliniat faptul că acest proiect important pentru memoria românească a fost în atenţia mai mult