Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a făcut un mic pas înapoi în disputa cu greii din industria de telefonie mobilă, propunând, la finele perioadei de consultări, un nivel al tarifelor de interconectare pentru anul 2014 de 0,96 eurocenţi pe minut, mai mare cu 0,1 eurocenţi / minut faţă de propunerea iniţială de 0,86 eurocenţi / minut, potrivit unui anunţ al instituţiei.
Cosmote, Orange şi Vodafone - companiile care au împreună peste 90% din utilizatorii de telefonie mobilă din România - şi care sunt afectate negativ de această măsură au criticat dur propunerea ANCOM, susţinând că industria va pierde venituri de peste 200 mil. euro, şi astfel şi capacitatea de a investi.
Noua propunere a ANCOM, care trebuie să primească şi un OK la nivel european, răspunde astfel solicitărilor operatorilor însă nu va schimba semnificativ datele problemei: cu noua propunere tarifele de interconectare din telefonia mobilă scad cu 68,6% faţă de scăderea de 71,9% determinată de prima propunere. Cel mai probabil, ca rezultat al acestei decizii de a creşte uşor tariful, la nivelul întregii pieţe de telefonie mobilă impactul va fi unul de ordinul milioanelor de euro, respectiv venituri care nu vor mai fi pierdute de companii.
“ANCOM a finalizat ultima rundă de dezbateri naţionale asupra noilor tarife maxime pentru serviciile de interconectare în vederea terminării apelurilor telefonice la puncte fixe şi mobile. În urma observaţiilor primite în consultarea publică a măsurilor, tarifele maxime pentru terminarea apelurilor vor fi de 0,14 eurocenţi/minut pentru terminarea la puncte fixe - în scădere de la 0,67 eurocenţi/minut - şi 0,96 eurocenţi/minut - în scădere de la 3,07 eurocenţi/minut, pentru terminarea apelurilor la puncte mobile”, potrivit anunţului ANCOM.
Autoritatea susţine că măsura este necesară în condiţiile în care “peste 70% d