Guvernatorul spune că băncile dispun de lichidităţi, dar acestea nu pot fi accesate
Pentru a fi folosiţi aceşti bani este nevoie de un bun management, de proiecte viabile, de seriozitate şi viziuni
Dacă citeşti presa şi consideri că este o reflectare a opiniei publice, s-ar înţelege că oamenii consideră că principala problemă a economiei româneşti este aceea că nu sunt bani, a spus astăzi Mugur Isărescu la sediul Băncii Naţionale.
Ne putem întreba însă dacă este o falsă problemă, a continuat guvernatorul BNR, care a arătat că există un exces de lichiditate în piaţa bancară, bani care nu intră în economie.
Banca Naţională este gata să reducă rezervele minime obligatorii şi la euro, şi la lei, dar deja în sistem este lichiditate, a explicat Isărescu.
Potrivit liderului BNR, pentru a fi folosiţi aceşti bani este nevoie de un bun management, de proiecte viabile, de seriozitate şi viziuni: "Autostrăzile nu se construiesc cu teancuri de bani - se fac cu bitum, cu ingineri buni, cu oameni serioşi".
"Bani există şi nu doar pe termen scurt", a spus acesta, explicând că lichiditatea din sistemul bancar şi rersursele din RMO pot fi accesate sub formă de credite pe termen lung.
Bancherii spun că nu au proiecte bancabile, dar este şi datoria bancherilor să îi educe pe antreprenori, a explicat guvernatorul.
Şi de încredere, a insistat Isărescu: "Dacă încredere nu este, nimic nu este. Reluarea încrederii este un proces complicat".
Cum obţinem creştere economică fără să afectăm alţi indicatori?
Mugur Isărescu a abordat şi problema creşterii economice, opinia publică dorind ca aceasta să fie la un nivel de circa cinci procente. Există o preocupare la nivelul societăţii să asigurăm o creştere economică rapidă, obiectivul fiind acela de a recupera decalajele de nivel de trai faţă de Europa Occidentală, a spus gu