O iniţiativă legislativă i-ar putea obliga pe patronii de firme cu minim 20 de angajaţi să ia decizii doar după ce se consultă cu reprezentanţii acestora. Sursa: SHUTTERSTOCK
Potrivit unui proiect de hotărâre al Ministerului Muncii, statul se pregăteşte să instituie o nouă modalitate de informare şi consultare a angajaţilor. Concret, toate firmele care au mai mult de 20 de angajaţi vor trebui să aibă un "organ de reprezentare a angajaţilor" care să îi informeze pe salariaţi cu privire la strategia şi planurile companiei.
În proiect se menţionează că angajatorii ar putea fi obligaţi să pună la dispoziţia salariaţilor agenda şedinţelor conducerii şi copiile tuturor documentelor trasmise către Adunarea Generală a Acţionarilor, scrie Hotnews. În document mai scrie că organul reprezentativ al angajaţilor se va întâlni regulat cu reprezentanţii patronului, pentru a fi informat nu doar cu privire la evoluţia locurilor de muncă din companie, dar şi despre "evoluţia probabilă a activităţilor, producţiei şi vânzărilor, investiţiilor". Cheltuielile acestui organ de reprezentare vor fi suportate de către angajator.
Aceste cheltuieli pot fi destul de consistente, mai ales că, "pentru derularea negocierilor unui acord privind implicarea angajaţilor, organul de reprezentare poate solicitat să fie asistat de experţi", mai scrie în document.
Se încalcă principiile economiei libere
Într-o ţară ca România, în care sindicatele sunt oricum puternice, iniţiativa Ministerului Muncii, de a întări reprezentarea angajaţilor în dialogul cu patronatele, este exagerată, în opinia analiştilor consultaţi de Evenimentul zilei.
"Este o ingerinţă asupra proprietăţii private. Un patron ar trebui să aibă dreptul de a aplica strategia pe care o doreşte propriei firme. Este un pas dincolo de economia de piaţă, care ne reîntoarce la socialism", a declarat pentru EVZ econ