Cei şase poliţişti de la Inspectoratul Naţional de Patrulare, reţinuţi de procurorii anticorupţie, opreau furgonetele pline cu colete pe traseul Chişinău-Leuşeni şi le cereau şoferilor diverse sume de bani, pentru a nu le verifica marfa.
Unul dintre cei şase agenţi rutieri reţinuţi de procurorii anticorupţie va sta în arest pentru 20 de zile. Magistraţii de la judecătoria Hânceşti urmează să se pronunţe şi în legătură cu ceilalţi cinci poliţişti reţinuţi.
Această decizie a fost luată la aproape două luni după ce, la finele lunii octombrie, 32 de angajaţi ai Poliţiei de Frontieră şi ai Serviciului Vamal au fost luaţi pe sus de mascaţi şi închişi în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie, pentru cercetări.
Procurorul Eduard Harunjen, care s-a ocupat de acest caz, a precizat că, în urma percheziţiilor efectuate la biroul vamal Leuşeni şi în casele funcţionarilor anchetaţi, au fost descoperite sume nejustificate în valoare de peste 100.000 de lei şi peste câteva zeci de mii de euro.
Acţiunea din octombrie a avut loc fiindcă mai mulţi şoferi care transportă colete în ţările UE, plăteau mită atât vameşilor de la postul românesc Albiţa, cât şi celor de la Leuşeni. Astfel, şoferii dădeau şpăgi de câte 200-300 de euro pe transport, pentru a fi controlaţi cât mai sumar de către vameşi şi poliţişti.
Dosarul vameşilor de la Leuşeni, „un spectacol de prost gust“
În timp ce premierul Iurie Leancă i-a felicitat pe ofiţerii anticorupţie că au trecut un prag psihologic odată cu „performanţa“ de la Vama Leuşeni, specialiştii în Drept susţin că ar fi vorba doar de o mimare a luptei cu corupţia.
Vameşii de la Leuşeni erau mai lacomi decât cei de la Albiţa: luau de 3-4 ori mai mult decât colegii de peste Prut
Aproximativ 500 de oameni de pe ambele maluri ale Prutului au fost implicaţi în ancheta „mitei fraţeşti“ de la vama româno-basa