Preţul grâului pe plan local ar putea fi relativ stabil în perioada următoare, dar este posibil ca anul viitor să aducă scumpiri de până la 15%, întrucât, din punct de vedere statistic, este puţin probabilă repetarea anului agricol foarte bun, atât în România cât şi la nivel global, se arată într-o analiză XTB România.
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, în prezent, preţul grâului este semnificativ mai redus decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, atât datorită condiţiilor favorabile producţiei interne de anul acesta, cât şi scăderii semnificative a preţului la nivel internaţional. Grâul tranzacţionat la Bursa de Mărfuri de la Chicago (CBOT) s-a ieftinit cu peste 22% în utlimul an, iar leul este la rândul său cu aproape 5,4% mai puternic faţă de dolar decât acum un an. Astfel, pe piaţa locală, preţul de achiziţie de la producători este cu aproape 20% mai mic decât anul trecut şi, independent de alţi factori, deprecierea preţului ar trebui să se reflecte într-o ieftinire a produselor ce au la bază grâul, precizează XTB România.
Pe de altă parte, România a realizat exporturi semnificative în ultima perioadă - în luna august, a exportat în afara Uniunii Europene 9,6% din producţia totală de grâu (736 mii de tone) la un preţ mediu de 183 euro/tonă, menţionează analiştii XTB. Egiptul, care a importat 181 de mii de tone în august, a continuat să fie interesat de grâul românesc, realizând o comandă de 60 de mii de tone în noiembrie, de data aceasta la un preţ de 224 euro pe tonă, cu 22,4% mai ridicat. Preţul mai ridicat la export se poate reflecta într-o scumpire şi pe piaţa internă, dar trebuie pus în contextul cererii ridicate din ţările arabe.
"Mai mult, grâul este mai ieftin în Bulgaria, unde preţurile au ajuns în noiembrie să fluctueze la preţuri sub 180 euro/tonă. De altfel, traderii au putut realiza profituri consistente cumpărând grâu ie