Cometa ISON, supranumita si cometa secolului, pe care astronomii amatori o urmareau de ceva vreme si care promitea un spectacol rar in luna decembrie, a fost declarata oficial moarta.
Aceasta nu a supravietuit apropierii de Soare, la sfarsitul lunii trecute, dezintegrandu-se. Blocul urias de gheata si roci s-a aflat, in 28 noiembrie, la o distanta de 1,17 milioane de kilometri de Soare, distanta care i-a fost insa fatala.
Daca ar fi supravietuit, aceasta ar fi putut fi vazuta cu ochiul liber de pe Terra, luna aceasta, cand se va fi aflat la cea mai mica distanta de planeta noastra.
In schimb, aceasta a fost lovita de radiatiile solare, dezintegrandu-se, iar bucatile rezultate au fost atrase de gravitatia solara, a explicat astronomul Karl Battams, care a condus campania de observare a cometei, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta in San Francisco, cand a fost anuntat si decesul cometei. "Ne pare rau, cometa ISON a murit, insa amintirea ei va ramane", a spus el, conform Daily Mail.
"Se pare ca n-a mai ramas nimic din ea", a mai spus el.
Astronomii au sperat pana in ultimul moment ca ISON va supravietui trecerii pe langa Soare, asa cum se intampla cu alte comete. Anul trecut, cometa Lovejoy a reusit.
NASA avea toate telescoapele tintuite catre ISON, asa ca dezamagirea a fost mare cand s-a constatat ca ISON nu mai poate fi vazuta.
Spre deosebire de alte comete, intarite de desele treceri pe langa Soare, ISON era novice la acest capitol. In plus, se pare ca era si mai mica decat anticipasera oamenii de stiinta.
Cometa Ison, oficial numita C/2012 S1, a fost descoperita de astronomii rusi Vitali Nevski si Artyom Novichonok de la Institutul International de Optica Stiintifica (International Scientific Optical Network - ISON), in septembrie 2012.
@N_