Lucrează cot la cot cu bărbaţii, dar câştigă mai puţini bani. Potrivit specialiştilor, româncele au venituri mai mici cu până la 12 procente decât bărbaţii. Stau totuşi mai bine decât europencele, care primesc, în medie, salarii cu 16% mai mici decât colegii de sex masculin.
Un raport al Comisiei Europene arată că egalitatea de gen la locul de muncă nu este deplină. Sunt multe țări în care femeile câștigă mai puțin decât bărbaţii. Printre ele se numără și România.
La noi în ţară diferența salarială dintre femei și bărbați este de 12%, asta în timp ce în Estonia, de exemplu, câștigul femeilor este cu 27% mai mic decât al bărbaților. În Uniunea Europeană, diferența medie dintre câștigul femeilor și cel al bărbaților este de 16 procente.
Economiștii susțin că diferenţele salariale sunt mai evidente în anumite sectoare, deşi uneori doamnele sunt mai pricepute.
"Un sector ar fi în tehnologie, în IT, în transport, iar unul dintre domeniile în care, din păcate, femeile sunt mai puține este politica, deși ele sunt mai puternice, ca să zic așa. De exemplu, în industrie femeile sunt foarte puține, deși poate ar câștiga mai bine, că au mână mai bună decât bărbații", spune Lucian Fanea, economist.
Şi cum era de aşteptat, femeile se simt nedreptăţite. Totuşi, româncele sunt printre norocoase, spun specialiştii.
"Societatea românescă este mult mai deschisă și nu are o educație misogină și, părerea mea, după anii '90 s-a încercat să fie motivate cât mai bine, fără a face o discriminare sexuală", a precizat şi Dan Mureşan, vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor
Principiul salariului egal pentru muncă egală este înscris în Tratatele Uniunii Europene încă din 1957.