Sistemele de plantare verticală, de tip pereţi verzi (perete verde = un perete acoperit parţial sau total de vegetaţie care include şi mediul de creştere, de exemplu solul aferent) sunt adaptabile aproape oricărui tip de suprafaţă vericală şi sunt o caracteristică a peisagisticii moderne, specifică marilor aglomerări urbane. Pereţii verticali verzi au un scop bine determinat de a creşte calitatea vieţii, iar în Timişoara, un oraş din ce în ce mai aglomerat, avem acum posibilitatea de a beneficia de aceştia.Un grup de specialişti bănăţeni au dezvoltat acest sistem şi l-au livrat în ţară cu succes, unul din beneficiari fiind Gradina Botanică din Cluj-Napoca.
1. Factor de reducere a caniculei
Timişoara este recunoscută ca fiind unul din cele mai “deşertice” oraşe ale ţării, atunci când vorbim de caniculă.
Reintroducerea vegetației în Timişoara prin pereţii verzi promovează apariția proceselor de răcire naturale, cum ar fi fotosinteza și evaporarea apei prin transpirație. Prin plasarea strategică de pereti verzi, plantele pot crea suficiente turbulențe pentru a rupe fluxul de aer vertical, ceea ce încetinește și se răcește aerul.
2. Reducerea nivelului de poluare prin praf
Timişoara are un aer extreme de poluat: 60 de micrograme de particule de praf în aerul respirabil măsurate în 2010 în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că în aer pot fi maxim 40 de micrograme de particule de praf.
Pereţii verzi diminează nivelul de poluare a aerului prin scăderea temperaturilor extreme de vară folosindu-se de fotosinteză, capcane de particule şi captarea gazelor.
Capacitatea pereţilor verzi de a asigura izolare termică pentru clădiri înseamnă mai puţin consum de energie şi ca un poluant rezultat mai puţine emisii poluante eliberate în aer, în condiţiile în care unul din cei mai mari poluatori de praf din Timişoara s