Scris de S.P.D. - Fascinantul Ev Mediu timișorean se dezvăluie în semne uluitoare pe șantierul din Piața Sf. Gheorghe. Ajunși la ultimul nivel al necropolei turcești, arheologii au descoperit primele schelete în sicrie. În total, numărul mormintelor descoperite aici se apropie de 40. Vizavi de ruinele bisericii iezuite complet dezvelite, joi s-au descoperit două case de secol XVII, extraordinar de bine prezervate, inclusiv cu podele și soba de cahle. Și în Piața Libertății sunt semne că… misterele atrag alte mistere.
De ce ar fi fost înmormântat un copil într-un copârșeu mult mai mare decât trupul său? Este una dintre întrebările la care arheologii timișoreni caută acum răspuns. Ajunși cu cercetarea la cel mai vechi nivel al necropolei turcești, ei au descoperit mai multe morminte cu sicrie. Până la acest nivel, scheletele erau fie îngropate direct în pământ (probabil acoperite cu vreun fel de lințoliu), fie pe o placă de lemn. Cele patru sicrie descoperite până acum sunt impresionant de mari, de solide, întărite și cu scânduri groase din exterior. Într-unul dintre ele s-a descoperit scheletul unui copil, mult mai mic decât copârșeul în care a fost găsit. Cele mai bine păstrate fragmente de lemn vor fi trimise la Iași, pentru investigații într-un laborator de specialitate. Cu cele descoperite în 2006, când s-au făcut modernizări la linia de tramvai, numărul mormintelor din epoca turcească se apropie vertiginos de 100, dimensiune a necropolei care îi surprinde chiar și pe arheologi.
Tot în Piața Sf. Gheorghe, pe latura opusă bisericii iezuite, s-au descoperit, joi, zidurile a două locuințe mari și excepțional de bine păstrate. S-au găsit inclusiv podelele caselor și vatra și cahlele unei sobe masive. Din ceramică, fier sau sticlă, nenumărate fragmente ,,vorbesc” despre viața de acum trei veacuri în Cetate. Între ele, numeroase vârfuri de săgeți, bucăți de pi