Şefa DNA, Codruţa Kovesi, a declarat joi, la Gândul Live, că instituţia pe care o conduce nu a fost consultată privind modificările la Codul Penal adoptate marţi de Camera Deputaţilor şi nici nu a existat o dezbatere publică pe marginea acestora.
"Nu a fost o dezbatere publică, proiectul nu a fost publicat pe site. Cred că ar trebui să fim consultaţi, pentru că noi suntem primii care aplicăm această lege", a spus ea.
Kovesi a subliniat, la Gândul Live, referitor la scoaterea parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici, că urmările acesteia sunt "destul de grave".
"Consecinţele sunt destul de grave pentru infracţiunile de corupţie comise de parlamentari. Ei ar fi scoşi din sfera persoanelor care pot fi cercetate pentru fapte de corupţie. Noi avem peste 28 de dosare trimise la instanţă în care senatori sau deputaţi au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. DNA a trimis în instanţă peste 100 de dosare cu primari cercetaţi pentru fapte de corupţie", a spus şefa DNA, precizând că între beneficiarii prevederii se vor număra şi miniştrii care erau parlamentari la data comiterii faptelor.
Codruţa Kovesi a adăugat, în acelaşi context, că în categoria funcţionarilor publici trebuie incluse toate persoanele plătite din bani publici. În caz contrar, avertizează ea, cei scoşi din această categorie nu vor mai putea fi cercetaţi, de pildă, pentru luare de mită.
"De ce un procuror sau un poliţist poate fi cercetat, iar un senator sau un deputat nu poate fi cercetat?", a întrebat, retoric, Kovesi.
Şefa DNA a comentat modificările Codului Penal adoptate marţi de Camera Deputaţilor şi drept "privilegii şi imunităţi" pentru persoane care "au deja anumite privilegii".
"Aş spune că nu trebuie să creăm privilegii şi imunităţi pentru persoane care oricum au deja anumite privilegii. Un magistrat, când este trimis în judecată