Membrii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au atacat la Curtea Constitutionala modificarile Codului Penal votate marti de deputati.
Magistratii sustin ca prevederile votate incalca mai multe tratate internationale cu privire la combaterea actelor de coruptie, transmite B1 TV. Modificarile aduse codului incalca principiul din Constitutie cu privire la egalitatea cetatenilor in fata legii.
CCR a anuntat ca va discuta sesizarea Curtii Supreme pe 15 ianuarie.
Si senatorii PDL au facut o sesizare similara, tot joi, la CCR. "Deocamdata trebuie sa trimitem la CCR si daca Curtea respinge cererea noastra, atunci legea merge la presedinte", a declarat senatorul PDL Cristian Radulescu.
Modificarile la Codul Penal, atacate la CCR. PDL a reusit sa stranga semnaturile
Democrat liberalii sustin ca actul normativ aduce prejudicii statului de drept.
"Este vorba despre un obiectiv mai important in Romania decat pare la prima vedere. Nu e vorba numai de doua aliniate din Codul Penal. Este vorba de acte privind statul de drept si mentinerea integritatii. Acest mecanism sta la baza intrarii in UE, tine de statutul Romaniei in Uniunea Europeana. Nu vizeaza doar o lege si atat. Vizeaza angajamente ale Romaniei de a mentine statul de drept si de a mentine integritatea in functiile publice. Este vorba despre obligatii care tin de statutul Romaniei in UE, de aceea este atat de grava modificarea", a declarat Catalin Predoiu, vicepresedinte PDL.
Vicepresedintele PDL a precizat in sesizarea catre Curtea Constitutionala se semnaleaza incalcarea articolului 16 din Constitutie. Articolul 16 stipuleaza ca toti cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice si ca nimeni nu este mai presus de lege.
"Orice parlamentar ar trebui sa se gandeasca la faptul ca este vorba despre interese fundamenta