Gheorghe Cojocaru: „cu fiecare zi de proteste, spaţiul unui eventual compromis rezonabil între cele două părţi devine tot mai îngust.”
Gheorghe Cojocaru: „Reacţia autorităţilor de la Kiev la protestele mulţimilor ieşite în stradă, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de nesemnarea acordurilor de asociere la UE pot induce, cel puţin, două explicaţii: fie că Ucraina lui Victor Ianukovici se va îndrepta spre un model de guvernare gen Lukaşenko, fie va încerca să ajungă la un compromis cu opoziţia care să menţină încrederea în cursul orientat spre integrarea europeană. Şi, se pare că, cu fiecare zi de proteste, acest spaţiu al unui eventual compromis rezonabil între cele două părţi devine tot mai îngust, iar compromisul însuşi tot mai îndepărtat.”
Europa Liberă: În aparenţă, protestatarii nu ar avea motive să ceară demiterea lui Ianukovici pentru că preşedintele ucrainean a declarat că, de fapt, îşi ia o pauză suplimentară, pentru a analiza împreună cu Comisia Europeană, pe de o parte, şi cu Federaţia Rusă, pe de altă parte, situaţia Ucrainei, din perspectiva posibilei asocieri la UE şi consecinţelor economice, dacă acest curs va fi abandonat. În realitate, cum stau lucrurile?
Gheorghe Cojocaru: „Da, într-adevăr, Victor Ianukovici şi-a luat această pauză de gândire, tocmai în ultimul moment, dând peste cap toate aranjamentele cu autorităţile europene, ceea ce în materie de diplomaţie internaţională este mai puţin acceptat şi apreciat, cu atât mai mult că, din momentul parafării şi semnării acordurilor cu Uniunea Europeană, guvernul de la Kiev a avut suficient timp pentru meditaţie. Probabil că, premisa de la care se pleacă ar fi faptul că Ucraina este o zonă de dispută între Est şi Vest şi că guvernarea de la Kiev ar trebui să profite de pe urma acestor mari rivalităţi geopolitice. Numai că jocul, pe care-l face liderul ucraine