Medicii trateaza pacientul, nu boala, ceea ce inseamna ca oameni care se prezinta cu aceeasi afectiune la acelasi medic ar putea fi tratati in mod diferit, explica pentru PH-online.ro medicul hematolog Radu Craciun. Citeste o pledoarie impresionanta impotriva informatiilor medicale neverificate preluate de pe internet.
......................................
"Vietuim in binecuvantatul mileniu trei, in epoca Internetului, a retelelor on-line de socializare, a calatoriilor spatiale de placere si a supei la plic. Informatia circula cu viteza luminii prin cablurile de date si orice informatie imaginabila si inimaginabila este servita oricui la un aratator apasat pe soarece.
In universul interconexiunii informatice orice dilema virtuala isi poate gasi rezolvarea, orice plus se ciocneste cu minusul sau pereche, orice Romeo isi gaseste Julieta potrivita (sau Julietul, dupa caz) , orice catel isi gaseste pomul si orice gura de canal fara capac isi gaseste betivul care sa cada in ea. Dar orice lucru pozitiv isi are si reversul. Din pacate...
Cu toate beneficiile aparente, nu cred ca ceva a facut atat rau medicinii (in general) si relatiei medic-pacient (in particular) ca si informatia vanturata cu larghete si iresponsabilitate pe diverse forumuri si site-uri pseudomedicale. Am impresia ca aceste site-uri au fost create intentionat pentru a imbolnavi medicii de nervi.
Scenariul tipic de ,,internetita,, se desfasoara cam in felul urmator: pacientul, odata suspicionat de o afectiune, este trimis la un medic specialist pentru a se confirma diagnosticul si a se stabili atitudinea terapeutica. Odata ajuns, intra in cabinet, se aseaza linistit pe scaun si prezinta actele necesare consultatiei. Pana aici nimic periculos.
Brusc , semne de rau-augur, pe cer se aduna nori negri, de furtuna: din punga de p