Ana Maria Zăloagă, profesor la Colegiul Tehnic “Miron Costin”, a participat la un atelier de formare la Paris pe tema crimelor împotriva umanităţii.
Ana Maria Zăloagă, profesor de limba română la Colegiul Tehnic “Miron Costin”, s-a numărat printre cei 14 profesori din Grecia, Spania, Italia, România şi Franţa care au participat la atelierul de lucru “Histoire de la Shoah et des Genocides du XX-ème siècle”, desfăşurat la Paris între 25 şi 28 noiembrie. Organizatorii activităţii, Consiliul Europei şi Mémorial de la Shoah (Paris), au pregătit sesiuni informativ-formative, ateliere de lucru, vizite tematice, dezbateri şi conferinţe. Coordonatele tematice ale programului au fost Holocaustul şi crimele împotriva umanităţii, ceea ce a permis participanţilor o incursiune transdisciplinară, în contexte istorice, geografice, literare, cinematografice şi muzicale.
Activităţile de formare au fost susţinute de specialişti şi profesori universitari cunoscuţi, cu participarea extraordinară a responsabilului Departamentului de Relaţii Internaţionale din cadrul Consiliului Europei, Carole Reich. Între experţii care au conferenţiat şi condus activităţile s-au numărat Alban Perrin, coordonatorul atelierului din partea Mémorial de la Shoah, Johann Chapoutot, membru al Institutului Universitar Francez şi conferenţiar al Universităţii din Grenoble, Philippe Boukara, istoric şi formator în cadrul Mémorial de la Shoah, Henriette Asseo, co-autor de film istoric, Régis Schlagdenhauffen, sociolog şi cercetător, Iannis Roder, profesor de istorie-geografie, Barbara Mellul, consilier pedagogic, şi Ophyr Lévy, profesor la Universitatea Paris III. Un moment special l-a constituit întâlnirea participanţilor cu Ida Grinspan, un supravieţuitor al Holocaustului, la Muzeul de Istorie de la Drancy, care a emoţionat asistenţa cu mărturii vii, crude, ale realităţii de la Auschwitz.
“Pe