Românii muncesc jumătate de an pentru a-şi plăti contribuţiile la stat, însă, chiar şi aşa, bugetul pensiilor are o gaură de 2,2 miliarde de euro, în contextul în care peste 1,4 milioane de persoane lucrează la "negru", iar restanţele companiilor la bugetul de stat sunt de peste 7 miliarde de euro.
Românii au sărbătorit anul acesta, pe 1 iulie, "Ziua libertăţii fiscale", o zi simbolică în care şi-au terminat de achitat toate taxele pe care statul le percepe într-un an. Practic, jumătate de an românii au muncit pentru a-şi plăti impozitul pe venit, contribuţia la pensie, la sănătate sau la şomaj, dar şi pentru a achita taxe precum TVA, reiese din datele Ernst&Young (E&Y).
Aproape jumătate din veniturile românilor ajung, într-o formă sau alta, în vistieria statului, reiese din calculele think-tank-ului francez Institut Economique Molinari, pe baza datelor E&Y.
Astfel, dintr-un salariu mediu net de 7.300 de euro pe an, statului îi revin, în medie, 1.618 euro din contribuţiile la bugetul de pensii datorate de angajator, 760 de euro din impozitul pe venit, 939 de euro contribuţiile la pensie datorate de angajat şi 311 euro, în medie, din TVA, reiese din calculele institutului.
O altă analiză arată că, în fiecare lună, un român lucrează în medie şase zile pentru a-şi plăti contribuţiile sociale şi impozitul pe venit.
Cifra este ceva mai ridicată decât cea a altor state din regiune, potrivit calculelor companiei de consultanţă Accace. În Ucraina, spre exemplu, cetăţenii lucrează, în medie, patru zile pe lună pentru stat. În Ungaria, pe de altă parte, angajaţii muncesc şapte zile pe lună pentru a-şi achita contribuţiile datorate.
Harta numărului de zile pe care un angajat le lucrează lunar pentru a-şi plăti taxele la stat
Sursă: Accace
Angajatorii plătesc taxe de 500 de euro pentru un angajat cu salariu de 1.000 de