După intervenţia în premieră a diplomaţilor din ambasadele Olandei, Germaniei, Franţei şi Germaniei, care au venit joi în Parlament, cerând să discute cu autorii modificării Codului Penal, astăzi, oamenii din spatele superimunităţii gândite pentru parlamentari, preşedinte, primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene au fost chemaţi la Ambasada SUA pentru a da explicaţii pe aceeaşi temă. La întâlnire nu au participat, însă, şi liberalii, care nu au fost invitaţi de către conducerea comisiei juridice.
Schimbarea de plan, după ce, cu o zi înainte, însărcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher, îşi stabilise şi el o întâlnire la Parlament cu deputaţii Comisiei Juridice, a apărut după ce premierul Victor Ponta, ca lider al PSD, a catalogat reacţia publică a ambasadei SUA după votul de marţi ca fiind "singura greşită".
Înainte ca americanii să dea vreun semnal legat de propriile concluzii, Victor Ponta a ieşit să-i pună public la punct. "I-am transmis însărcinatului cu afaceri că nu trebuie să atragă atenţia niciodată la nimic, că deocamdată nu este cazul să ne atragă atenţia. Este foarte bine să ne consultăm, dar de atras atenţia nu ne mai atrage atenţia nici Moscova, nici altcineva", a spus premierul la o zi după ce arăta că nu i-a spus "nimeni vreodată de la Chevron cum e cu parlamentarii".
Faptul că pe lista de la Ambasada SUA s-au aflat doar PSD-işti l-a nemulţumit pe Crin Antonescu, liderul PNL, reclamând că deputaţii liberali au insistat la telefon două zile la rând să ia şi ei parte la discuţiile cu diplomaţii, însă nu li s-a răspuns la niciun apel. "Am fost, dar n-am putut să intrăm şi nu din vina Ambasadei SUA", a sugerat Antonescu un blocaj venit din partea PSD.
Astăzi, după ieşirea deputaţilor Eugen Nicolicea şi Ciprian Nica de la discuţiile cu Duane Butcher, liberala Alina Gorghiu a fost chemată şi ea la întâlnirea acestora cu mini