Autoritatea Bancară Europeană, care reuneşte autorităţile de reglementare din cele 28 de state UE, nu are atribuţii pentru a interzice monedele virtuale, dar a informat că analizează dacă acestea "ar trebui reglementate şi supravegheate"
Consumatorii se expun unor riscuri semnificative utilizând monede digitale, precum bitcoin, care a înregistrat în ultima săptămână fluctuaţii majore, între 340 de dolari şi 1.240 de dolari, şi nu beneficiază de reglementări pentru protecţia utilizatorilor, potrivit Autorităţii Bancare Europene.
De asemenea, monedele digitale sunt vulnerabile la atacuri ale hackerilor, a avertizat agenţia, potrivit Wall Street Journal.
Monedele digitale pot fi folosite în activităţi criminale şi de spălare a banilor, din cauza gradului ridicat de anonimitate cu care sunt derulate tranzacţiile.
"Recomandăm ca, în cazul în care cumpăraţi monede digitale (...) să nu folosiţi bani "reali" pe care nu vă puteţi permite să-i pierdeţi", a transmis Autoritatea Bancară Europeană.
Avertismentul vine la numai câteva zile după ce banca centrală a Chinei a anunţat că instituţiile financiare chineze nu trebuie să accepte depozite ale afacerilor care au legătură cu bitcoin sau să asigure acces la această monedă în cadrul serviciilor proprii.
Banca Franţei a avertizat, de asemenea, în privinţa pericolelor bitcoin, notează Mediafax. Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei au notificat că monitorizează evoluţia monedelor virtuale.
Autoritatea Bancară Europeană, care reuneşte autorităţile de reglementare din cele 28 de state UE, nu are atribuţii pentru a interzice monedele virtuale, dar a informat că analizează dacă acestea "ar trebui reglementate şi supravegheate".
Spre deosebire de monedele aflate în circulaţie la scară largă, precum dolarul, bitcoin nu este emis şi susţinut de o bancă centrală, precum Rezerva Federa