Simona Schnelbach este cea care studiază prima toate acuzaţiile de malpraxis ale medicilor din Prahova. Câte acuzaţii sunt la adresa medicilor de la SJU şi alte mărunţişuri din astea, luaţi de citiţi.
Ce ați făcut cu comisia de anchetă la SJU Ploiești?
Am participat timp de două zile la discuțiile preliminare controlului și la periplul în spital. Am discutat cu medicii, cu pacienții, am fost foarte interesată de ce se întâmplă acolo. Sunt convinsă că domnul doctor Oprea știe ce spune, pentru că, de ani de zile, duce în spate cazuri pe care le-a rezolvat greu, cu riscuri pe care și le-a asumat, în sensul în care lipsa de medicamente și de materiale era un lucru cunoscut, dar trebuia să fie și dovedit.
Ce v-a uimit cel mai tare din ceea ce a fost dovedit la acest control?
Un lucru pe care nu l-am știut a fost finanțarea acestui spital, mult mai importantă, anul acesta, decât în 2012. S-a schimbat gradul spitalului, se consideră a fi de importanță strategică și, pentru asta, a primit un miliard în plus din partea ministerului și consiliul județean a achitat în integralitate utilitățile spitalului. De asemenea, se derulează un proiect pe care spitalul nu l-a accesat din păcate suficient, din cauza unor deficiențe informatice. Iar e de mirare pentru capacitatea spitalului.
Ce proiect?
Un proiect prin care o parte din costurile importante ale secției de terapie intensivă trebuia să fie plătită de minister.
Deci spitalul acesta trebuia să facă niște hârtii, să primească bani de la minister pentru ATI, dar nu le-a făcut.
Nu a făcut tot. O parte din bani i-a primit, dar o parte nu, pentru că nu avea programul informatic, tabelele de raportare corect și suficient completate și înregistrate.
Câți bani s-au pierdut fiindcă cineva n-a făcut niște tabele?
Cam jumătate din banii care se puteau accesa. 600.000 de lei era suma to