La solicitarea Societăţii VITAL Baia Mare, în ziua de luni, 25 noiembrie a.c., a avut loc o întâlnire la care au luat parte: Instituţia Prefectului judeţului Maramureş, primarul municipiului Baia Mare, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Serviciul de Gospodărire a Apelor Maramureş şi alţii.
Obiectul solicitării:
- apele evacuate din minele Săsar şi Valea Roşie se infiltrează în reţeaua de canalizare a Băii Mari, iar apoi în amestec cu apele menajere, sunt procesate în staţia de epurare
- nămolul rezultat din Staţia de epurare nu întruneşte condiţiile legale. Până în prezent, Societatea VITAL transportă zilnic, la distanţa de 156 de kilometri, la Aleşd, judeţul Bihor, cantitatea de 35 de tone de nămol rezultat din reţeaua de canalizare a oraşului.
Soluţia stabilită la întâlnire: realizarea unui punct de neutralizare a apei la gura minei Valea Roşie (pe strada Ciocanului), iar pentru depozitarea nămolului rezultat este propusă fosta carieră minieră Răzoare.
Zăcământul de Fier-Mangan Răzoare este cunoscut din anul 900. În anul 1770 se prezintă ca o activitate organizată de extracţie. În timpul primului război mondial era legat de Baia Mare printr-o cale ferată cu ecartament îngust. Între anii 1941-1944 s-a reluat activitatea de către firma Ganz.
În anul 1988 se înfiinţează fosta unitate minieră – Exploatarea Minieră Răzoare, situată în raza satului Răzoare – localitate suburbană la 2 km de oraşul Târgu Lăpuş. Drumul judeţean leagă unitatea la 52 km de municipiul Baia Mare. Suprafaţa perimetrului de activitate este deluroasă, cuprinsă între cotele + 300 m şi + 482 m faţă de nivelul mării, cu vegetaţie pe suprafeţe mici de tufişuri şi păduri puţine tinere de fag şi mesteacăn. Clima, media multianuală prezintă următoarele valori: I temperatura - vara = 18°C, iarna = -6°C I precipitaţii = 1.000 mm/