Consorţiul format din Romelectro şi Baumgarte Boiler Systems GmbH Germania a fost desemnat câştigător pentru realizarea proiectului de valorificare energetică a combustibilului alternativ obţinut din deşeuri în municipiul Timişoara, prin construirea unei instalaţii şi încadrarea acesteia în CET Sud Timişoara.
Majoritatea subcontractorilor care vor participa la proiectarea, execuţia lucrărilor şi punerea în funcţiune a instalaţiilor sunt companii româneşti, se arată într-un comunicat al Romelectro.
Valoarea fără TVA a proiectului este de 59.850.000 euro, iar durata de derulare a contractului este de doi ani. Contractul a fost atribuit în urma licitaţiei deschise organizată de compania International Recycling Energy Timişoara.
"Acesta este primul proiect de generare de energie din deşeuri din România şi se bazează pe două componente esenţiale: reprezintă o soluţie eficientă şi sustenabilă pentru eliminarea deşeurilor municipale sortate, prin valorificarea energetică a combustibilului alternativ rezultat din acestea, printr-o instalaţie de cogenerare de înaltă eficienţă; contribuie la securitatea aprovizionării cu energie prin diversificarea surselor de producere a energiei cu impact redus asupra mediului", potrivit sursei citate.
Noua instalaţie de la Timişoara va valorifica energetic o cantitate de 78.750 tone/an de combustibil, rezultat din deşeurile menajere şi biocoal, rezultat din fermentarea fracţiei biodegradabile, printr-un cazan care va produce min. 37 t/h abur şi un turbogenerator care va avea o putere de min. 5,5 MW electrici şi min. 14 MW termici în cogenerare de înaltă eficienţă, se mai arată în comunicat. Proiectul prevede soluţii pentru încadrarea în normele europene în ceea ce priveşte emisiile de noxe, asigurându-se în acelaşi timp şi eliminarea zgurii şi cenuşii uscate.
Romelectro este o companie cu capital 100% priva