Vine câte-o modă în televiziuni şi n-ai cum s-o împuşti în cap. Emisiunile în care persoanele publice gătesc sunt mai numeroase decât necunoscuţii care gătesc cu adevărat, acasă. Vă rog, de la bun început (”bun” vorba vine), să mă scuzaţi dacă nu pun virgulele la locul lor azi, deoarece mă găsesc imediat după ce m-am lovit din greşeală de o ediţie a PoveŞtirilor Adevărate (reluarea de la ProTV). Acolo, familia Ibacka gătea mâncare turcească, hodoronc-tronc. De ce n-au venit la MasterChef, dacă sunt virtuoşi într-ale papilelor gustative? Doamna Andreea Ibacka a tocat nişte roşii până le-a făcut bulion de regiune superior, vorba vechilor producători de aşa-zise vinuri. Efectua o salată intitulată ”tabouleh”, aşa că a făcut praf roşiile, în schimb tocase pătrunjelul de parcă îl punea în troacă, nu pe masă. O şi vedeam cum se îneacă graţios cu o tulpină de-aia groasă ca un endoscop. Când i-a spus cineva din echipă că verdeaţa e tăiată în bătaie de joc, s-a uitat la castron cu tristeţe, ca un pechinez căruia i-ai dat să mănânce polistiren cu sos. Parcă atunci îşi revenise după o amnezie de trei ani, de după o comă de opt ani. În fine, când s-a pus masa, soţul Cabral a mâncat ca la Ghimpaţii din Deal, ţinea furculiţa într-o mână şi pâinea-n alta. Cu făinoasa aia urca în furcă hrana, deşi vorbim aici de bucăţi de carne, nu de zacuscă. Avea botul lucios de la grăsime şi povestea, relaxat, cum la ei în familie miştourile ţin loc de fericire. Că ei, dacă nu se iau peste picior, nu pot să supravieţuiască, asta era ideea de bază. Durdulie, nebunie, criogenie Tot la PoveŞtiri, Raluca Pastramă... pardon, Raluca Pepe... pardon, Raluca Pascu - sau cum îi cheamă p-ăştia - făcea dezvăluiri cutremurătoate: cum a slăbit ea după naştere. A trecut un an de la pompoasa lehuzie, dar poporul abia acum află emoţionantele detalii din spatele uşilor închise. Trustul Pro titra cu încăpăţânare c