Fara revenirea cresterii economiei Romaniei la nivelul potentialului de 4% nu se poate vorbi de sporirea bunastarii populatiei si convergenta reala la media europeana.
Romania poate si stie sa creasca la 4% pe an. Nu este o surpriza ca se incearca sugerarea unui potential de crestere al economiei chiar sub ritmul realizat anul acesta, doar ca scaderea abrupta a inflatiei sugereaza un deficit de cerere si le demasca incercarea de manipulare.
O crestere in anul 2013 mult peste potential, cum se sugereaza, ar fi tras mult preturile in sus. Ceea ce nu se intimpla.
Panica si lipsa de pregatire a Premierului Ponta face ca astazi sa propuna nici mai mult nici mai putin amplificarea dezintermedierii financiare ca si solutie de crestere pentru 2014.
Oare nici cei care au priceputdeja cum e cu PIB-ul nu au pierdut vremea sa ii explice care este rolul arhitecturii financiare, efectului de parghie si valentele unui sistem bancar cu rezerve fractionare?
Lichiditatea, cum spunea cineva, nu este suficienta fara know-how in aranjarea arhitecturii de finantare a unui proiect de investitii.
O Banca Romana de Investitii si Dezvoltare, cum au si alte tari, ar fi exact platforma care sa faca legatura intre cele 2 componente vitale.
Propunerea de a creste dezintermedierea financiara este gresita daca se vrea cresterea.
Companiile de stat au lichiditati in banci. Retragerea acestora nu este solutia.
Cand te confrunti cu probleme si siteme complexe de cele mai multe ori solutie este simpla.
“Agerpres – Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că Guvernul, BNR şi investitorii privaţi pregătesc o strategie pentru atragerea lichidităţilor aflate în băncile comerciale şi folosirea acestora pentru finanţarea unor proiecte de dezvoltare.
‘Societăţile naţionale şi companiile care au încă Guvernul în acţionariat trebuie să vină cu proiec