Fermierul din Bixad îi îndeamnă pe tineri să învețe în străinătate, apoi să își construiască viitorul acasă
De la două vaci a ajuns să aibă 115. Pune însă accent pe calitatea genetică a animalelor, motiv pentru care se ocupă personal de inseminare. Fermierul Müller Zoltán din Bixad spune că nu i-a fost ușor, dar prin dorință, muncă și curaj a reușit să își construiască o fermă de vaci la Bixad. Cu bani europeni și-a cumpărat utilaje, motiv pentru care la fermă are doar trei angajați.
A furat meserie de la elvețieni
Müller Zoltán avea în gospodăria proprie două vaci. Și-a dorit însă mai mult, și a plecat în 2000 în Elveția la muncă. A stat acolo șase luni, timp în care a încercat să fure meseria, să vadă cum cresc elvețienii vacile, să vadă cum reușesc ei să își facă un rost din această activitate. „Tocmai mă însurasem când am plecat în Elveția. Acolo am învățat foarte multe, acolo am văzut ce înseamnă de fapt să faci agricultură altfel. Cum e să ai program strict, să crești animalele în așa fel încât să dea cât mai mult lapte, cum să ai cel mai bun material genetic” – explică Müller Zoltán. Apoi s-a întors acasă și a început să pună bazele propriei ferme.
Dotări din bani europeni
Nu s-a speriat să scrie un proiect european, deși spune că birocrația este mare. „Omul uită toate alergăturile și toți nervii după ce termină un proiect, mai ales dacă este și câștigător. Nu a mers totul ca pe roate, a fost nevoie de multă alergătură, plus, la momentul scrierii proiectului cursul euro a fost de 3 lei și ceva, iar când a venit vorba să iau banii, un euro era deja peste 4 lei. Dar tot a fost bine pentru că nu a trebuit să achit eu întreaga sumă. Am depus un proiect în 2008, acum s-a terminat. Am aplicat pentru utilaje, am cumpărat un tractor, mașină de hrănit și alte mașini care automatizează de fapt ferma. Astfel munca ne-a fost ușurată, și