- Pe sub poleiala lor de aur şi de argint, Crăciunul şi Anul Nou sunt adevărate taifunuri alimentare, care ne lasă ameţiţi pe nisip precum peştii. Cine vrea să mai bată din coadă, să apeleze la sfaturile de bună purtare pe care le oferim -
Nu confundaţi sărbătoarea cu mâncarea şi băutura
Consecinţele se măsoară în kilograme, în lipsa de tonus care se instalează când sărbătorile se sfârşesc. Pentru a evita urmările, căutaţi să disociaţi senzaţia de gol lăuntric de dorinţa de a mânca. Stresul, depresia, dezamăgirile cotidiene ne fac să ne aruncăm cu furie oarbă asupra mâncării.
Mestecaţi, mestecaţi
Aceasta vă face să beneficiaţi de întreaga savoare a alimentelor pe care le consumaţi. Pentru a vă oferi un reper, căutaţi să mestecaţi de minimum 30 de ori înainte de a înghiţi. Percepeţi cu atenţie gusturile şi senzaţiile pe care vi le oferă hrana. Veţi avea astfel mai multe avantaje: veţi sesiza din timp hrana care nu vă este potrivită sau chiar vă face rău (şi pe care altfel aţi fi mâncat-o, neacordându-i prea multă atenţie); veţi simţi la timp momentul în care v-aţi săturat şi trebuie să vă opriţi din mâncat (studiile nutriţioniştilor au arătat că există o anumită "inerţie" a organismului, astfel încât senzaţia de saţietate apare cu întârziere).
Folosiţi condimentele
Condimentele sunt "reglajul fin" al efectelor pe care dorim să le obţinem prin intermediul alimentelor. Cu ajutorul lor, putem îmbunătăţi digestia sau asimilaţia, putem mări sau diminua pofta de mâncare, putem evita supraalimentarea sau intoxicarea organismului. Iată câteva chei de utilizare a condimentelor:
* În cazul în care vreţi să slăbiţi, puneţi în mâncare condimente care favorizează ajungerea rapidă la saţietate: enibahar, nucşoară, busuioc. O altă soluţie este să renunţaţi la condimentele care stimulează apetitul: cimbrul,