Operatiunea “Porcul de Crãciun” a început în fortã în satele vasluiene. Deja, crescãtorii de porcine au vândut o mare parte din porcii crescuti, cererea depãsind net oferta de pe piatã. În prezent, un kilogram de porc în viu se vinde cu 11 lei/kilogramul. În ciuda aparentei abundente, este de asteptat, ca în apropierea sãrbãtorilor pretul sã creascã. În prezent, în micile gospodãrii, fermierii detin circa 55.000 de porci, insuficienti pentru “dezmãtul” din perioada urmãtoare.
Tãranii vasluieni nu mai au atât de multi porci în micile gospodãrii. Cum furajele sunt tot mai scumpe iar numãrul crescãtorilor s-a redus constant, efectivul de porcine din judetul Vaslui a scãzut cu circa 30% fatã de anul trecut. Dacã în luna decembrie 2012 tãranii aveau în micile ferme în jur de 80.000 de porci, în acest an, crescãtorii de porcine mai cresc aproximativ 55.000 de porci. Un crescãtor de porci din zona Munteni de Jos a spus cã, în acest an, cererea este mai mare decât oferta. “La 11 lei kilogramul de porc în viu, eu mi-am vândut foarte repede animalele. Am deja clientii mei, vechi, care acordã o serie de facilitãti. În plus, oamenii pot sã taie porcul la mine si sã îl afume. Acum, mai am doar 15 porci, pe care îi voi vinde, si pe acesria, în urmãtoarele zile”, ne-a spus fermierul. De mentionatã cã, în prezent, pe pietele locale, carnea de porc se vinde cu 23 lei kilogramul de ceafã, 22 de lei kilogramul de cotlet, 17 lei kilogramul de piept. Miklos Attila, directorul Oficiului pentru Ameliorare si Reproduct ie în Zootehnie Vaslui, a precizat cã, la fiecare sfârsit de an, în jur de 25.000 de porcine sunt sacrificate în gospodãrii pentru consumul propriu. În conditiile în care 36% din familiile din judet locuiesc în mediul rural, agricultura de subzistentã se dovedeste a fi extrem de eficientã. Practic, familiile de la tarã asigurã necesarul de carne si pentru rudele de