Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, are noi date privind cetățenii care lucrează sau trăiesc în afara granițelor țării, potrivit celor mai recente estimări, aproximativ șase-opt milioane de români aflându-se în această situație.
Prezent la lucrările Forumului Românilor de Pretutindeni, organizat zilele acestea la București, ministrul David a purtat o serie de discuții pe tema problemelor sau provocărilor cu care se confruntă comunitățile de români din afara țării.
“Problemele acestora sunt, în principal, legate de menținerea identității naționale — fie că vorbim de cea lingvistică, culturală sau spirituală, pe de o parte; pe de altă parte, noile probleme care țin de elementele de integrarea și acomodarea cu noile societăți și care vizează problematica drepturilor, drepturi care sunt izvorâte din cetățenia europeană. Problemele lor de identitate sau de drepturi sunt în obligația noastră și de aceea avem obligația de a fi în slujba lor”, a declarat David.
Referitor la numărul de expați, Cristian David a vorbit despre “o nouă realitate care arată că în afara granițelor trăiesc între șase și opt milioane de români“.
“Ei sunt fie în jurul granițelor României, în comunități istorice, care sunt stabili și care au purtat de-a lungul istoriei identitatea națională românească. În jurul granițelor trăiesc poate două-trei milioane de români, incluzând țările din jurul granițelor, fie că vorbim de Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Țările Balcanice și, desigur, vorbim de românii din Basarabia, cei care sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Acestora li se alătură circa patru sau cinci milioane de români care, în procesul migrației, s-au stabilit mai la început în SUA, Canada, țări care reprezentau visul democrației, care au construit comunități românești importante. Alăturate acestora sunt noile comunități din spațiul european