Începând cu 1 aprilie anul viitor, românii vor primi noi acte de identitate, despre care autorităţile susţin că sunt mai sigure, însă implementarea ideii este foarte improbabilă, scrie site-ul stirileprotv.ro.
Guvernul a adoptat, la sfârşitul anului trecut, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea actelor de identitate. Românii vor putea alege între cărţi simple de identitate şi cărţi electronice, care conţin date biometrice: imaginea facială în format digital şi amprentele a două degete.
Numeroase ONG-uri au protestat şi au cerut respingerea deciziei, pe motiv că populaţia nu a fost consultată, iar colectarea datelor biometrice creaza riscuri de securitate pentru cetăţeni iar utilizarea unor astfel de date este imorală.
Autorităţile române îşi doresc ca înlocuirea actelor de identitate să rezolve şi problema cardului naţional de sănătate - care nu a fost realizat nici până acum, în ciuda promisiunilor făcute de aleşi. Astfel, şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a explicat că din 2014 cărţile de identitate vor include şi cardul de sănătate.
Dacă vor opta pentru acest lucru, statul va pierde 87.636.000 de lei, bani alocaţi pentru realizarea vechilor carduri de sănătate. Acest lucru pare însă puţin probabil, având în vedere volumul de informaţii care trebuie să fie scris pe cărţile de sănătate.
"Cartea de identitate va avea încorporat un cip cu interfaţă contact, iar Cartea electronică de identitate (CEI) şi Cartea electronică provizorie vor avea incorporate un cip cu dublă interfaţă, cu contact şi contactless”, se menţionează în nota de fundamentare de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.
Colectarea atâtor informaţii pe un singur card ar creşte riscul de securitate. Pe cartea de identitate vor fi cuprinse date personale, date medicale şi PIN-uri, care vor trebui să fie corelate pentr