Scris de Cristian Horgoș - Nicolae Nistoroiu a lansat o carte cu articole publicate, inclusiv despre fostul torţionar şi spion Alexandru Nicolski.
Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Oradea a găzduit joi lansarea unui volum de publicistică semnat de jurnalistul Nicolae Nistoroiu. Cartea, intitulată „L-am văzut pe Nicolski mort” (fost spion KGB, general în Securitate, responsabil de experimentul de reeducare de la Piteşi – n.red), cuprinde o sumă de articole publicate de autor, în anii 1990 – 1994, în Zig-Zag, publicaţie bucureşteană de foarte mare tiraj, dar şi în publicaţiile locale Noua Gazetă de Vest şi Crişana.
În deschidere a vorbit jurnalistul şi cadrul universitar Florin Ardelean, cel care a şi prefaţat lucrarea, şi care a observat că e bine că tinerii studenţi de astăzi „nu mai trebuie să ştie cine a fost Nicolschi”.
Mai departe, Ardelean a vorbit de presa anilor ’90 – ’93, care reflecta „vremurile inconfortabile, efervesecente” şi în care majoritatea ziariştilor se dăruiau unei cauze politice.
„Printre legiunile de ziarişti înfierbântaţi, care serveau din convingere proiecte politice, Nistoroiu s-a remarcat ca unul care a făcut gazetărie în cunoştiinţă de cauză, aplicând cele învăţate la Şcoala de Jurnalism din Cluj. Revoluţia şi evenimentele ulterioare au fost o şansă pentru Nistoroiu de a-şi valorifica vocaţia de jurnalist în capitală. Revenit la Oradea, a scăzut din viteza de croazieră, a colaborat doar cu publicaţii locale iar apoi a fost sedus de sirenele televiziunii”, a descris Ardelean cariera din presa scrisă a autorului.
Cât despre cartea în sine, Ardelean a descris-o ca „o dare de seamă despre Infernul Minor” al României post-revoluţionare. „Cartea e valoroasă fiindcă e o fereastră prin care vedem Infernul Minor al unei Românii proteice şi aproximative în care apăreau îngeri