Saptamana incepuse bine pentru premier. Pleca la Johannesburg unde, alaturi de alti 100 de lideri ai lumii, asista la funerariile lui Nelson Mandela, un erou al lumii moderne.
Luni, inainte de plecare, a avut o intalnire cu Crin Antonescu, in care "nu s-a discutat nimic", conform declaratiei ultimului. Si cu toate acestea, noaptea in jurul orei 23.00, comisia juridica a Camerei Deputatilor se intruneste in secret si se pune pe treaba. Daca n-a fost planificat, cum de s-au strans 24 de parlamentari in creierii noptii cand le e greu sa vina la munca ziua?
Marti dimineata s-a pornit potopul. O succesiune de propuneri legislative dezorienteaza jurnalistii aflati in Parlament. Lumea incepe sa se agite. Apar informatii contradictorii.
Reprezentantii pucistilor dau drumul pe holuri la tot felul de zvonuri, de exemplu ca Legea gratierii si amnistiei nu face referire la faptele de coruptie, ceea ce era o minciuna sfruntata. De fapt, proiectul deputatilor Madalin Voicu si Nicu Paun fusese maltratat astfel incat sa scape toti coruptii.
Acum realizam ca si modificarile Codului Penal, inlaturarea conflictului de interese si scoaterea primarilor, parlamentarilor si presedintelui din domeniul functionarilor publici cat si Legea amnistiei si gratierii reprezentau un pachet de reglementare care urmarea sa anihileze lupta impotriva coruptiei din Romania.
Nu a fost nicio perdea de fum. PSD si-a dorit acest pachet legislativ, fiind inspirati in acest proces de o alianta formata din Dan Voiculescu, Adrian Nastase si baronii locali. Cand si-au dat seama ca e groasa, liberalii au defectat la Legea amnistiei, dar au sustinut superimunitatea politicienilor.
Plecarea din tara a lui Victor Ponta a fost momentul declansator al atacului din Parlament. Astfel, premierul a incercat sa se protejeze de reactiile negative prin di