Simona Miculescu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar, Reprezentant al României pe lângă Naţiunile Unite, a explicat pentru FP România atât agenda sesiunii, cât şi ce poate face acest mandat pentru ţara noastră: un câştig de imagine globală şi „oportunitatea de a orienta discuţiile în cel mai înalt for al diplomaţiei multilaterale”.
Articol publicat în FP România nr. 36 (septembrie/ octombrie 2013)
România deţine unul dintre cele 21 de mandate de vicepreşedinte al Adunării Generale a ONU pentru cea de a 68-a sesiune (2013-2014) – reprezentând Grupul est-european. FP România a stat de vorbă cu doamna Simona Miculescu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar, Reprezentant al României pe lângă Naţiunile Unite.
Prin Europa, România are probleme cu „imaginea în străinătate”. Ce imagine are România în lumea înaltă a politicii internaţionale? Şi ce ne poate aduce în această privinţă – sau în altele – un astfel de mandat la ONU?
Câştigul cel mai important pentru România, ca şi pentru celelalte ţări ce exercită această funcţie, este sporirea semnificativă a vizibilităţii sale. Nu putem vorbi, teoretic, de folosirea acestei poziţii pentru interese naţionale, pentru că la baza ei există un principiu ferm, acela de reprezentare a intereselor tuturor ţărilor membre ale Adunării Generale – organul suprem al ONU –, şi nu ale unei ţări sau ale unui grup regional. Dar maniera în care un vicepreşedinte conduce o reuniune importantă, care poate face istorie, poate aduce beneficii de imagine extraordinare ţării sale în acest mediu.
În ceea ce priveşte imaginea ţării noastre, ea diferă mult de la continent la continent, câteodată chiar de la ţară la ţară, depinzând şi de multe circumstanţe locale. Dar ce pot să vă spun este că, în diplomaţia multilaterală, unde agendele nu sunt subsumate unor realităţi (imediat) tangibile sau