Scena politica e din nou confiscata de mari scandaluri care fac victime colaterale dificil de evitat. Una dintre ele e insasi economia. Mi-ar fi placut ca galceava celor doi inalti demnitari sa se faca pe proiecte economice. Mi-ar fi placut ca galceava lor sa fie pe cum sa generam locuri de munca, cum sa atragem investitii productive sau sa crestem mai aproape de potentialul de crestere. Asistam insa la a-nu-stiu-cata cearta contraproductiva. Si sa ma explic de ce. Potrivit unei cercetari din aceasta luna a Institutului National de Statistica, scade dramatic numarul si ponderea populatiei tinere, creste dramatic numarul si ponderea populatiei varstnice, diminuandu-se populatia aflata in varsta de munca. Perspectivele sunt mai mult decat pesimiste, dar micile reguseli ale celor doua palate nu par a atinge acest subiect, desi bugetul de Stat- atat de disputat astazi- depinde radical de cum va arataRomania in anii care vin. Si va arata rau.
Mai sus aveti piramida pe ani si sexe a varstelor, la ultimele 3 recensaminte. Uitati-va la intensitatea cu care s-au "subtiat" unele segmente de varste si veti avea o prima imagine a ceea ce ne asteapta. Datele sunt din studiul INS, Populatia Romaniei la orizontul anului 2060 (vezi atasament)
Mai jos, aveti aceeasi piramida la orizontului anului 2030.
Ce spune in esenta lucrarea Statisticii:
In octombrie 2011 populatia stabila inregistrata la recensamant a fost de 20,12 milioane locuitori.
Se anticipeaza ca numarul populatiei Romaniei va continua sa scada pana in anul 2060 cu aproximativ 7,2 milioane persoane (in varianta cu migratie externa) sau cu aproximativ 6,9 milioane persoane (in varianta fara migratie externa).Diferenta pe sexe se va diminua. Desi numeric vor fi in continua scadere, in 2060 femeile vor reprezen