Prof. Constantin Ivan, preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADO) Timiş, face o critică dură a deciziei parlamentarilor de a-şi fi votat superimunitatea. Decizie luată chiar, în 10 decembrie, la 65 de ani de la semnarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.
Acum răspund penal...
Dacă până în 10 decembrie 2013, un parlamentar, primar, magistrat răspundea penal pentru comiterea infracţiunii de conflict de interese şi putea fi tras la răspundere penală pentru comiterea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de Codul penal, din 10 decembrie 2013, în Camera Deputaţilor, s-a adoptat un proiect de lege prin care articolul din Codul penal se modifică. Proiectul va intra în vigoare la 3 zile de la data publicării modificărilor în Codul penal (dacă acest lucru se va întâmpla).
...toţi cei care sunt aleşi...
Prof. Ivan susţine că, până acum, infracţiunea de conflict de interese are ca subiect activ (potenţial autor) persoana care deţine calitatea de „funcţionar public” în sensul art. 147 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 145 Cod penal. Deci, acum, intră în această categorie toţi cei care sunt aleşi (parlamentarul, primarul, consilierul local sau judeţean), cei care sunt numiţi politic (miniştri) sau prin dispoziţie (funcţionarii publici), ori în urma unui concurs (magistraţii), cei care au contract de muncă (profesorii), indiferent că au sau nu fişa postului.
...dar este posibil să nu mai răspundă penal
„Potrivit noilor modificări, se doreşte ca pentru infracţiunea de conflict de interese să fie trasă la răspundere numai persoana care exercită atribuţii de serviciu ce rezultă dintr-un contract de muncă şi o fişă a postului semnate cu o instituţie dintre cele prevăzute la art. 145 Cod penal. Intra aici, de exemplu, profesorul, dar este exclus magistratul, parlamentarul, ministrul, primarul, prefectul, c