Victor Ponta poate, incontestabil, să emită adevăruri care îl lasă perplex şi pe el însuşi îndată ce i-au ieşit pe gură. E un dar venit nu din vreun exerciţiu complex sceptic, ci dintr-o ingenuitate demnă de apreciat. Prima mare vorbă emisă de Ponta a fost “Au furat mai mult ca noi”, aruncată după nişte alegeri.
Ieri a venit cu ceva comparabil ca revelaţie geopolitică. Omul spune cum e deşi n-ar trebui să spună cum e:
“Am vazut declaratii de principiu. Nu cred ca vreo ambasada europeana contesta dreptul Parlamentului de a legifera, pentru ca si in tara lor e la fel. Singura reactie care cred ca a fost total gresita pentru ca nu se referea la realitate a fost a Ambasadei SUA, care vorbea despre investitiile americane. Din cate stiu eu, Chevronul investeste in Romania sau poate sa plece din Romania daca nu se aplica legea si daca nu reusim sa aratam ca putem sa protejam proprietatea privata. Nu mi-a zis nimeni vreodata de la Chevron cum e cu parlamentarii. De fiecare data mi-au spus ca daca proprietatea privata poate fi aparata – mesajul meu public si activitatea MAI le cunoasteti – si aici cred ca a fost o greseala si o sa transmit acest lucru.”
O formulare laconică a unui principiu clar. Vă dau drepturi în plus la Chevron, pun jandarmii să bată la ţărani. Atunci ciocul mic cînd încerc şi eu să-mi ung rotiţele financiare cu ceva mai multe “flexibilitate” la nivel judeţean. Ponta ştie că e prins între două “corupţii”, între două fronturi de presiune, local şi global. Şi le pune inocent pe masă. O să-l coste şi mai mult. Dar măcar noi, plebea, putem înţelege cum se poartă de fapt discuţiile în culise.
Victor Ponta poate, incontestabil, să emită adevăruri care îl lasă perplex şi pe el însuşi îndată ce i-au ieşit pe gură. E un dar venit nu din vreun exerciţiu complex sceptic, ci dintr-o ingenuitate demnă de apreciat. Prima mare vorbă emisă