Acordurile cu Iranul au modificat situaţia geopolitică, iar NATO ar trebui să îşi modifice proiectele privind scutul antirachetă din Europa, a declarat, azi, adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksei Meşkov, într-un interviu acordat jurnaliştilor ruşi. Sursa: Reuters
"Noi apreciem că înţelegerile cu Iranul creează o situaţie geopolitică total diferită. Am auzit mereu partenerii noştri spunând că motivul demersurilor lor vizând crearea unui scut antirachetă european este îngrijorarea cu privire la programul nuclear iranian. În prezent, ni se pare că aceste preocupări sunt în curs de diminuare. Ar fi logic ca acest lucru să se repercuteze asupra proiectelor NATO de a crea scutul antirachetă, precum şi a sistemului antirachetă american la nivel global. Vom vedea cum vor acţiona partenerii noştri", a declarat diplomatul rus, relatează RIA Novosti, citată de Mediafax.
Statele Unite şi alte ţări membre NATO, sub pretextul unei apărări în faţa unui eventual atac cu rachete din partea Iranului, şi-au anunţat intenţia de a instala un scut antirachetă în Europa şi de a amplasa elemente ale acestuia în apropierea frontierelor ruse, afirmă RIA Novosti.
Moscova consideră că aceste proiecte vizează Rusia şi că scutul european este susceptibil să distrugă echilibrul forţelor strategice de disuasiune nucleară între Rusia şi Statele Unite.
În discursul său către naţiune, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, cu o zi în urmă, fără să numească SUA, că sistemul de apărare antirachetă este doar cu numele un sistem defensiv, fiind de fapt parte esenţială a potenţialului ofensiv strategic. Creşterea armelor de înaltă precizie nenucleare, în corelare cu dezvoltarea sistemului antirachetă, „ar putea reduce la zero” toate acordurile anterioare privind limitarea armelor nucleare strategice, a atras atenţia liderul de la Kremlin, precizează Agerpr