În cele patru anotimpuri ale anului trebuie să consumăm alimente specifice. Dacă vara mâncăm fructe şi legume bogate în apă (dovlecei, roşii, castraveţi, pepene etc.), iarna avem nevoie de legume abundente în materii uscate şi amidon, care ne dau energie şi ne încălzesc. Specialistul nostru, dr. Cristina Bălănescu, îţi spune ce trebuie să conţină meniul tău pe timp de iarnă, ca să faci faţă frigului.
Cereale. Din această categorie fac parte: alacul, hrişca, orezul, quinoa, ovăzul, care încălzesc organismul şi sunt bogate în minerale. Se pot consuma sub orice formă: boabe, fulgi, făină.
Condimente şi mirodenii. Foloseşte la gătit cimbru, usturoi şi oregano în tocăniţe şi supe. Ele au nevoie de timp pentru a-şi elibera aromele şi principiile active. Anasonul stelat, nucşoara, scorţişoara, ghimbirul, cardamomul, piperul negru, vanilia etc. îşi vor găsi locul în diferite băuturi şi deserturi.
Fructe. Merele, perele, kiwi dau corpului vitalitate şi vitamine preţioase. Bananele şi castanele au multă energie şi sunt perfecte pentru diverse reţete delicioase.
Legume. Fie că sunt cu frunze - varză, salate de iarnă, praz, ţelină, napi, păstârnac -, cu bulbi - ceapă, usturoi - sau tuberculi - cartofi, topinambur -, legumele de iarnă furnizează vitamine şi oligoelemente, iar unele au şi un aport mare de glucide.
Leguminoase. Din această categorie fac parte: fasolea uscată, mazărea boabe, lintea, fasolea verde. Bogăţia lor în minerale, glucide, fibre, vitamina B, proteine le recomandă zilnic în alimentaţie.
Lipide. Constituie o importantă rezervă de calorii. În anotimpul rece nu trebuie să le ocoleşti. Dar e bine să te orientezi către uleiuri care conţin acizi graşi saturaţi, care sunt rari în lumea vegetală. Consumă deci mai puţin unt, dar mai mult ulei de măsline şi de floarea- soarelui, care este bogat în acizi graşi.
Oleaginoase. Migdale, nu