“Nimeni nu ne poate obliga să introducem în Consiliul de Administraţie reprezentanţi ai sindicatelor”
La începutul acestei luni, Ministerul Muncii a prezentat patronatelor un proiect de hotărâre de Guvern ce ar urma să afecteze puternic firmele cu peste 20 de angajaţi. Potrivit propunerii, patronii vor fi obligaţi să se consulte cu reprezentanţii angajaţilor, să-i informeze pe aceştia despre deciziile ce urmează a fi luate şi să-i lase să participe la deciziile manageriale. Mai mult, cheltuielile acestora cu “reprezentarea” trebuie suportate de firmă, reprezentanţii fiind plătiţi inclusiv pentru “reuniunile şi sejururile” lor şi pentru “concedii de formare”.
Vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon, spune că se încearcă modificarea pe şest a legii muncii şi legii 62.
“Nimeni nu ne poate obliga să introducem în Consiliul de Administraţie reprezentanţi ai sindicatelor. Este inacceptabil ca cineva să ne oblige să plătim indemnizaţii, deplasări”, a declarat pentru Curierul Naţional, vicepreşedintele ACPR, Dan Matei Agathon.
El a afirmat că prin adoptarea proiectului de hotărâre de Guvern mediul de afaceri o să fie extrem de afectat. “Mediul de afaceri o să fie extrem de afectat. Va afecta finanţele întreprinderilor, va lovi în întreprinderile mijlocii, exact zona care reprezintă motoarele repornirii economiei”, a declarat Dan Matei Agathon, precizând că sumele vor fi alocate inutil reprezentanţilor angajaţilor.
Întrebat care vor fi efectele la nivelul unei firme mici, vicepreşedintele ACPR a spus insolvenţă şi faliment.
De asemenea, reprezentanţii patronatelor spun că adoptarea proiectului (care conţine şi posibile elemente neconstituţionale) ar fi un abuz, o imixtiune în actul managerial al unei firme şi ar afecta nu numai activitatea şi profitul companiei, ci chiar salariaţii sau posib