Consultanţi nepricepuţi, constructori neserioşi sau care au intrat în insolvenţă din cauza Statului, primari neputincioşi în faţa deciziilor guvernamentale, birocraţia excesivă, lipsa experţilor în domeniu şi personalul redus. Pe scurt, tabloul unui eşec de milioane de Euro: Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), în vârful căruia tronează neseriozitatea şi iresponsabilitatea Guvernului I Recent, primăriile din toată ţara s-au trezit cu o adresă prin care sunt anunţaţi că nu vor mai primi bani în acest an, deşi contractele sunt semnate şi lucrările executate. Banii vor veni abia anul viitor. Primarii şi constructorii sunt disperaţi, iar şantierele abandonate.
România a atras în prezent doar undeva la 60% din totalul fondurilor europene de 8,12 miliarde de euro puse la dispoziţie de Comisia Europeană prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 (PNDR). Alături de cofinanţarea Guvernului României de aproximativ 1,8 miliarde de euro, APDRP a plătit efectiv beneficiarilor români circa 5,6 miliarde euro.
Practic, în prezent sunt peste 143.000 de solicitări de finanţare şi aproximativ 83.000 de proiecte contractate şi multe dintre ele sunt la un pas de colaps. Motivele sunt multe, dar punctul culminant a fost rectificarea negativă recentă care „transferă” deconturile pe anul viitor. Teoretic. Practic, după ce au executat lucrări în baza unor contracte clare, autorităţile locale şi firme s-au trezit cu adrese în care se înşiră o mulţime de acte normative şi apoi, la final, anunţul că banii nu vin decât anul viitor şi atunci „în limitele bugetului”: „având în vedere prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 99/30.10.2013 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2013, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 672/1.11.2013, prin care au fost diminuate creditele bugetare pen