Noile prevederi ale Codului Penal protejează jungla politică cu un cordon sanitar greu penetrabil.
Prinşi de spiritul Crăciunului, demnitarii îşi fac tot felul de cadouri, unele unse cu miere, altele otrăvite. După ce şi-au indexat prin buget banii de buzunar de anul viitor, s-au cadorisit cu nişte modificări ale Codului penal numai bune să le protejeze corupţia şi să-i facă imuni la cercetările penale. Este vorba despre modificarea definiţiei conflictului de interese şi a celei de „funcţionar public”, două principii aflate în plexul solar al luptei anticorupţie. Lărgind şi strâmtând pe ici-pe colo cusăturile legislative, parlamentarii au reuşit să dea confort de Dorobanţi chiar şi zeghei de la Jilava.
Este o lege şchioapă pentru că politicienii nu s-au pus de acord cu a doua lege, a graţierii şi amnistiei. Dacă ar fi fost votate amândouă, corupţia redevenea funcţională şi-şi recăpăta imunitatea. Chiar şi-aşa, într-un picior, prevederile Codului Penal protejează jungla politică cu un cordon sanitar greu penetrabil. Direcţia Naţională Anticorupţie, rămasă peste noapte fără obiectul muncii, a avertizat că legea ar putea duce la achitarea corupţilor sau punerea în libertate a celor deja condamnaţi definitiv. Dar s-ar potrivi cu spiritul vremilor. La urma-urmei, dacă nemuritorul Adrian Năstase a fost invitat la tribuna oficială de Ziua Naţională şi este prezentat drept o victimă a destinului său de reformator politic, nu e de mirare că toţi corupţii partidelor se aşteaptă ca moşul să le pună în cizme sau sub pernuţa din puşcărie o amnistie selectivă, parcă pentru a demonstra că imunitatea este un pas decisiv către imortalitate.
Şi pentru că oamenii zilei nu vor să rescrie doar trecutele ci şi viitoarele dosare penale, PSD-istul Constantin Niţă a pus pe hârtie, încă de acum doi ani, o lege a lobby-ului discutată acum în regim de urge