Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, vineri, la Forumul Romanilor de Pretutindeni, ca in unele tari UE multe infractiuni sunt puse pe seama romanilor, care au devenit o supapa prin care politicienii abat nemultumirea populatiei de la eventuale nerealizari ale guvernelor.
Ea a criticat modul in care sunt tratati muncitorii romani in unele tari ale Uniunii Europene, potrivit Mediafax.
Ministrul Muncii a aratat ca un principiu fundamental al UE care va fi pus in practica de la 1 ianuarie - cand piata muncii va fi libera si pentru romani si bulgari - nu este suficient.
"Am vazut, deja, ce se intampla in anumite tari, cum pot fi exploatati lucratorii romani, cum pot fi ei abuzati, cum pot fi tratati uneori intr-un mod subuman", a mai declarat Campeanu.
Aceasta a adaugat ca Ministerul Muncii a inceput o adevarata campanie sa incheie acorduri de colaborare cu ministerele fiecarei tari UE, astfel incat, in urma schimbului de informatii, sa fie combatuta munca ilegala si tratamentul inegal care este aplicat de multe ori lucratorilor romani, in privinta salariilor, conditiilor de munca si de locuit.
Ea a mentionat ca astfel de acorduri au fost incheiate cu ministerele omoloage din Italia, Cipru, Olanda si Belgia, aceste acorduri sunt in curs de finalizare cu Marea Britanie si au fost incepute discutiile si cu Franta, urmand ca astfel de negocieri sa aiba loc cu toate tarile UE.
"Multe dintre infractionalitatile care au loc pe diverse teritorii sunt puse pe seama romanilor, pentru ca romanii au devenit o supapa prin care politicieni din alte tari isi pot indrepta nemultumirea populatiei ca sa o abata, eventual, de la nerealizarile pe care fiecare guvern le poate avea in tara lui", a sustinut Campeanu.
Mentionand ca din 1 ianuarie 2014 vor fi ridicate restrictiile in toata Uniunea Europeana, fapt care da posibilitatea ce