Scandalul din jurul agenţiei de securitate NSA nu pare să se liniştească prea curând. Ideea că sunt supravegheaţi de guverne a scos mii de oameni în stradă, în jurul lumii. Se poate scăpa în vreun fel de nasul spionilor cibernetici?
„Dacă nu vrei să-ţi fie urmărite conversaţiile trebuie să-ţi distrugi telefonul şi laptopul, cardul de credit şi să trăieşti la ţară. Şi să te rogi că nu este un satelit deasupra ta“, a declarat Antonio Forzieri, director de cibersecuritate în cadrul Symantec, pentru „Adevărul“.
Expertul în securitate nu crede neapărat că supravegherea NSA este un lucru rău. „Să luăm drept exemplu camerele amplasate pe stradă. Dacă merg şi mă gândesc că cineva mă spionează constant, o să mă enervez. Dar dacă mă gândesc că cineva jefuieşte sau răpeşte o persoană, pe prietena mea, de exemplu, şi camera mă ajută să înţeleg cine e răufăcătorul şi să-l prind, avem altă perspectivă. Cât timp este folosit, eu nu am o problemă cu asta, dar dacă e abuzat, e cu totul altă discuţie“, explică el.
Impactul pe care îl are această supraveghere este destul de mare, crede directorul Symantec, care spune că „din unele puncte de vedere suntem cu toţi mai în siguranţă, dar din alte puncte de vedere suntem mult mai vulnerabili“.
Cam cât de uşor i-ar fi unei agenţii de securitate să-ţi spargă telefonul sau laptopul? Destul de uşor. „Exploiturile de acest gen există pe piaţă. Dar sunt incredibil de scumpe. Un astfel de software ar costa în jur de jumătate de milion de dolari“, a explicat Forzieri.
În principiu, nu există niciun sistem de securitate care să fie de neînvins. Expertul a luat exemplul sistemului de criptare adoptat de curând de către cei de la Cyanogen, care va fi implementat în toate versiunile sistemului de operare de acum înainte, oferindu-le utilizatorilor protecţie împotriva spionajului. Numai în teorie. „Cyanogen este un mod pent